İstanbul'da intihar haberleri yüzde 70 arttı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2010 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da gerçekleşen intiharlarla ilgili haberlerde yüzde 70 oranında artış görüldü. Medya Takip Merkezi (MTM) İstanbul'un 2010 yılı boyunca en çok hangi olaylar ile gündeme geldiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, kültür-sanat haberleri yaklaşık yüzde 46 oranında artış gösterirken, intihar haberlerinde 2009 yılına oranla yüzde 70 oranında artış yaşandı.

MTM, 2010 yılını "Avrupa Kültür Başkenti" unvanıyla geçiren İstanbul'u mercek altına alarak, İstanbul'un medyaya ve dolayısıyla dünyaya nasıl yansıdığını araştırdı. 2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul, özellikle kültür-sanat faaliyetleri ile medyada sıkça yer buldu. İstanbul'daki sergi, konser, festival, tiyatro ve sinema haberleri, önceki yıla göre yaklaşık yüzde 46 oranında artış gösterdi. Kültür-sanat haberlerindeki artış sevindirici bir tablo ortaya çıkarırken, intihar haberlerindeki büyük artış ise araştırmanın dikkat çekici başlıklarından bir diğeri olarak kayda geçti. İntihar haberlerinde 2009 yılına oranla yüzde 70 oranında artış yaşandı. Cinayet haberleri yüzde 4, kavga haberleri yüzde 37 oranında yükselirken, hırsızlık haberlerinde ise yüzde 5'lik düşüş yaşandı.

Aynı araştırma raporuna göre, İstanbul yıl içerisinde su baskını konulu haberler ile de yüksek yansıma buldu. Su baskını ile ilgili haberler önceki yıla göre iki katından fazla artış gösterdi. İstanbul'da yaşanan yangın olayları ile ilgili haberler ise yüzde 63 oranında arttı.

"AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ İSTANBUL" NAMINA YARAŞIR BİR TABLO ÇİZDİ Mİ?

Medyayı düzenli olarak takip eden ve tüm konuları uzman editörler tarafından analiz ederek kurumlara raporlayan MTM Medya Takip Merkezi Genel Müdürü Halef Remzi Vayıs, İstanbul özelindeki araştırmanın, şehrin medya yansımaları yoluyla dünyada nasıl bir izlenim yarattığını ortaya koyduğunu belirterek, "2010 yılı tüm dünyanın gözlerini İstanbul'a çevirdiği bir yıldı. Bu nedenle, medyada nasıl yansımalar sağladığı, önceki yıllara göre daha da önemliydi. Araştırmamız, kültür-sanat haberlerinde önemli bir artış olduğunu ortaya koydu ki bu da güzel bir gelişme. Ancak ne yazık ki, özellikle intihar haberlerindeki büyük artış ve su baskınları da yıl boyunca İstanbul'u gündeme taşıyan olumsuz olaylardı. Hırsızlık haberlerini saymazsak bütün olumsuz başlıklar altındaki olaylarda dikkat çekici boyutlarda artış yaşandı. Bu tablo, elbette, İstanbul gibi güzel bir şehirde, görmek istediğimiz tablo değil" dedi.

MEDYANIN GÖZÜNDE BAŞKENT İSTANBUL!

Türk medyasında yayınlanan haberlerin çok büyük bir kısmı İstanbul ile ilgiliydi. Cinayet, intihar, kavga, gasp, kapkaç, hırsızlık konulu haberlerin yüzde 48'i İstanbul'da yaşanan olaylar ile ilgili olurken, yüzde 52'si ise diğer illere dağılım gösterdi. Kaza, yangın, sel, su baskını, patlama, ve benzeri konularla ilgili haberlerin ise yüzde 61'lik kısmında yine İstanbul yer alırken, yüzde 39'luk kısmı ise diğer illerdeki olaylara ayrıldı.

Kültür-sanat haberleriyle de başrolde İstanbul vardı. Sergi, konser, festival, tiyatro, sinema, ve benzeri çeşitli kültür-sanat etkinliklerinin yer aldığı haberlerin yüzde 70 oranındaki en büyük dilimi İstanbul ile ilgiliydi. Başkent Ankara dahil, diğer bütün illerdeki kültür-sanat haberlerine ayrılan oran ise sadece yüzde 30'da kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber